Gradske potpore za malo gospodarstvo

  • Published in VIJESTI

     Grad Garešnica i ove je jeseni raspisao javne pozive za podnošenje prijava za dodjelu potpora poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima s ciljem njihovog jačanja i daljnjeg razvoja. Te mjere Grad Garešnica isplatit će četvrtu godinu za redom, a temelji ih na iskustvu razvijenih europskih država koje pokazuje da je malo gospodarstvo pokretač razvoja cjelokupnog gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta.

     Riječ je o novčanim sredstvima koja su za tu namjenu osigurana u gradskom proračunu, a čiji korisnici mogu biti obrtnici te mikro, mali i srednji poduzetnici sa sjedištem na području Grada Garešnice ili oni koji namjeravaju razvijati svoje poslovanje na tom području, a imaju minimalno jednog zaposlenika. Osim njih potpore su osigurane i za poljoprivredna gospodarstva bez obzira da li je riječ o OPG-ovima, poljoprivrednim obrtima i udrugama, trgovačkim društvima ili zadrugama registriranim za obavljanje poljoprivredne djelatnosti.

     Za jačanje konkurentnosti poduzetnika osigurano je 300 tisuća kuna i to kroz potpore za strojeve i opremu, a najviše do deset tisuća kuna po korisniku mjere. Za troškove obrazovanja u poduzetništvu rezervirano je deset tisuća kuna s tim da jedan korisnik može dobiti najviše dvije tisuće kuna. Za subvencioniranje troškova pokretanja gospodarske aktivnosti Grad je osigurao 20 tisuća kuna, a najviše pet tisuća kuna po korisniku. Što se tiče potpora u poljoprivredi za edukacije i stručno osposobljavanje poljoprivrednika osigurano je deset tisuća kuna, za razvoj voćarstva, vinogradarstva i povrtlarstva 25 tisuća kuna te za sudjelovanje na sajmovima pet tisuća kuna.

     Zahtjeve za potpore treba predati najkasnije do 6. studenog

     Detaljni uvjeti za dobivanje potpora poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici mogu iščitati iz javnih poziva koji su objavljeni na službenoj web stranici Grada Garešnice. S podnošenjem zahtjeva za dodjelu potpora svi zainteresirani trebaju požuriti jer se oni podnose do utroška predviđenih sredstava za navedene mjere, a najkasnije do 6. studenog. Valja spomenuti i da u prihvatljive troškove ulaze samo troškovi nastali nakon 1. siječnja 2020. godine. Obrasci prijava mogu se dobiti u gradskoj upravi ili na web stranici Grada Garešnice.

    Za poljoprivredu 40 tisuća kuna                                          

     Potpore u poljoprivredi nešto su mlađeg datuma od potpora za poduzetnike i obrtnike, a Grad Garešnica ove je godine za njih izdvojio iznos od 40 tisuća kuna. Od tog iznosa najveći dio odnosi se na potporu za razvoj voćarstva, vinogradarstva i povrtlarstva za što je rezervirano 25 tisuća kuna. Ta se potpora, između ostalog, dodjeljuje za subvencioniranje troškova podizanja višegodišnjih nasada, nabavku opreme ili izgradnju plastenika, a korisnik može maksimalno dobiti deset tisuća kuna uz uvjet da minimalno ima 0,1 hektar trajnog nasada.

GRAD GAREŠNICA

  • Vladimira Nazora 20A
  • 43280 Garešnica
  • MB: 02555000
  • OIB: 58382750026
  • IBAN: HR5824020061811900008

 

INFO KONTAKTI

  • Tel: 043 675 930
  • Faks: 043 531 568
  • E-mail: grad@garesnica.hr
  • E-mail: gradonacelnik@garesnica.hr

Službenik za zaštitu osobnih podataka

Kako do nas