Najčitanije knjige i najčitatelji gradske knjižnice

  • Published in VIJESTI

     Hrvatska knjižnica i čitaonica Đuro Sudeta gradsko je kulturno i obrazovno-informacijsko središte kojeg Garešničani rado posjećuju. Samostalna je ustanova od 1991. godine, a cjelokupna građa knjižnice podijeljena je u tri odjela: dječji odjel s igraonicom, odjel za odrasle i studijski odjel. U prošloj je godini organizirala brojne književne susrete, izložbe i radionice za djecu i odrasle, a njena 743 člana posudila više od više od 11 tisuća knjiga i elektroničke građe.

     Događajem godine, u knjižnici, smatraju organizaciju već tradicionalnog natjecanja u čitanju naglas te putopisnu priču „Moja camino priča” garešničke učiteljice Andreje Kovač koja je bila najposjećenije događanje koje je knjižnica priredila u prošloj godini. Vrlo posjećene bile su i radionice za djecu i odrasle i na njima se uvijek tražilo mjesto više. Dobra suradnja te knjižnice sa školama i vrtićima rezultirala je i brojnim posjetima djece za koje su upriličeni kratki programi sa čitanjem ulomaka iz knjiga, satovi o povijesti knjižnice i upoznavanje s njezinim radom.

         Svake godine u izvješću o radu knjižnice kojeg njena ravnateljica Maja Dizdarević šalje Gradskom vijeću Garešnice ponavlja se da je glavni problem u radu knjižnice nedostatan i nefunkcionalnan prostor te nedostatna informacijska infrastruktura, a navodi se i da knjižnica bilježi premali broj korisnika u odnosu na broj stanovnika kao i nedovoljan broj djelatnika. U knjižnici su sigurni da će se broj korisnika povećati nakon njene obnove koja je u planu.  

     Najčitanije knjige

     Najčitanije knjige u 2019. godini od domaćih autora bile su „Susjed” Marine Vujčić, „Divlje guske” Julijane Adamović, „Brdo” Ivice Prtenjače, „Grička vještica” Marije Jurić Zagorke i „Pogledaj što je mačka donijela” Ante Tomića. Od stranih autora najčitaniji je bio „Paket” Sebastiana Fitzeka, zatim „Orkestar manjina” Chigozie Obioma te „Dosegnuti sunce” Paule Mclain. Od domaćih dječjih knjiga najpopularnija je „Mama, nemoj me gnjaviti!” spisateljice Sanje Pilić, a od stranih „Gregov dnevnik: Lijevo smetalo” autora Jeffa Kinneya.

     Najčitateljice Horvat, Tokić i Evaj

     Najviše knjiga od odraslih čitatelja u prošloj je godini posudila Helena Horvat po struci ugostitelj – hotelijer, od učenika najviše je knjiga pročitala Mia Tokić iz prvog razreda OŠ Garešnica, dok je kod djece predškolske dobi najčitateljica bila Evelin Evaj koja ima četiri godine i polazi Dječji vrtić Maslačak. Omiljene slikovnice djeci su u 2019. bile „Vuk koji je ispao iz knjige”, „Ivica Budalica”, „Medo i klavir”, „Gospodin Iz i gospođica Po” te „Izgubio se jedan zeleni pas”.

GRAD GAREŠNICA

  • Vladimira Nazora 20A
  • 43280 Garešnica
  • MB: 02555000
  • OIB: 58382750026
  • IBAN: HR5824020061811900008

 

INFO KONTAKTI

  • Tel: 043 675 930
  • Faks: 043 531 568
  • E-mail: grad@garesnica.hr
  • E-mail: gradonacelnik@garesnica.hr

Službenik za zaštitu osobnih podataka

Kako do nas